Doelgroep: Studenten

Gmail: mail migreren naar Office 365 op Windows (Thunderbird)

Deze handleiding is bedoeld voor studenten die van Gmail overstappen naar Outlook en Office 365. Hier wordt uitgelegd hoe je de mail uit je Gmail inbox kunt overzetten naar je nieuwe Outlook inbox.

Voor het volgen van deze handleiding is het nodig om Thunderbird te installeren. Door technische beperkingen is de Gmail mailbox niet te koppelen in Outlook zelf.

• Deel 1: Voorbereidingen
  • Deel 2: Gmail koppelen
  • Deel 3: Outlook koppelen
  • Deel 4: Mail overzetten

Deel 1: Voorbereidingen

Ga naar https://www.thunderbird.net/nl en download het Thunderbird installatiebestand.

Open het bestand en doorloop de stappen van de installatie.

LET OP: Zorg dat het vinkje Thunderbird als mijn standaard e-mailtoepassing gebruiken uit staat.

Thunderbird zal na de installatie automatisch starten en hierbij vragen om het standaard programma te worden voor e-mail.

Vink de optie Deze controle altijd uitvoeren bij het starten van Thunderbird uit en klik op Intergratie overslaan.

Deel 2: Gmail koppelen

Als er nog geen accounts toegevoegd zijn zal Thunderbird automatisch vragen om een e-mailadres in te stellen.

• Voer je studenten e-mailadres en wachtwoord in
    • Klik op Handmatig configureren

Neem de onderstaande instellingen over en klik vervolgens op Opnieuw testen:

Inkomend

• Protocol: IMAP
    • Server: imap.gmail.com
    • Poort: 993
    • SSL: SSL/TLS
    • Authenticatie: Autodetect
    • Gebruikersnaam: jouw e-mailadres

Uitgaand:

• Protocol: SMTP
    • Server: smtp.gmail.com
    • Poort: 587
    • SSL: STARTTLS
    • Authenticatie: Autodetect
    • Gebruikersnaam: jouw e-mailadres

Nadat je op Opnieuw testen hebt geklikt moet je de authenticatiemethode aanpassen.

• Selecteer OAuht2 als authenticatiemethode en klilk op Gereed.

Er verschijnt nu een nieuw venster met de inlogpagina van de Universiteit Utrecht.

• Log in met je e-mailadres en wachtwoord

Een Google-venster zal verschijnen waarin gevraagd wordt om Thunderbird toestemming tot je mailbox te geven.

• Klik op Toestaan

De Gmail mailbox is nu gekoppeld.

Deel 3: Outlook koppelen

Vanuit het hoofdvenster kunnen we onder de kop Kies wat u wilt instellen een nieuw account toevoegen.

• Klik op E-mail

• Vul je studenten e-mailadres en wachtwoord in
    • Klik op Doorgaan

• Selecteer Exchange als protocol
    • Thunderbird zal vragen om een add-on te installeren. Klik op Installeren

LET OP: Het gebruik van deze plugin is de eerste maand gratis en kost daarna €10 per jaar. Zorg er dus voor dat je de mail binnen een maand na koppelen hebt overgezet.

• Log in met je e-mailadres en wachtwoord

Beide mailboxen zijn nu gekoppeld.

Deel 4: Mail overzetten

Thunderbird zou automatisch alle berichten moeten ophalen. Als je hier zeker van wilt zijn kan je handmatig alle berichten ophalen via de knop Berichten ophalen.

Als je gebruik hebt gemaakt van de Labels in Gmail zal je deze mappen opnieuw moeten aanmaken in Oulook 365 om vervolgens de mails naar die map over te zetten.

• Selecteer de berichten die je over wilt zetten. Het advies is om niet alles in één keer over te zetten om de kans op fouten te verkleinen.
    • Klik met de rechter muisknop
    • Kies voor Kopiëren naar. Op die manier blijft de mail in Gmail bestaan indien er wat fout gaat.
    • Selecteer de Outlook mailbox en de betreffende map.

Thunderbird zal nu je mail kopiëren. Hoe meer berichten je gelijkertijd geselecteerd hebt, hoe langer dit zal duren. Wacht tot Thunderbird klaar is voordat je verder gaat met de rest van je mail overzetten.

• Controleer of alle mail is goed is overgezet door in te loggen op https://outlook.office.com
    • Verwijder Thunderbird weer zodra je klaar bent

Laatst bijgewerkt op: 6/08/2020