Logo Universiteit Utrecht

Handleidingen

Terug
Doelgroep: Medewerkers

Laptop UU: Wijziging instellingen

Wat speelt er?

De afgelopen tijd is het vanuit de UU organisatie duidelijk geworden dat het werken op een UU laptop vooral thuis en onderweg niet verloopt zoals gewenst. Het gaat hierbij specifiek om zaken als traagheid en het vastlopen van Microsoft Office applicaties bij het openen en bewerken van bestanden wanneer je niet bent verbonden met eduroam of het vaste UU netwerk.

Als organisatie vinden we het belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen zonder problemen overal zijn of haar werk kan doen. Er is daarom ook hard gewerkt aan een verbetering van het laptop product. Deze wijziging geldt niet voor Desktop PC’s. 

Wat hebben we verbeterd?

Vanuit de verschillende Faculteiten bleek dat er behoefte is aan een minder complexe inrichting van de laptop, wat heeft geleid tot een volledige herziening van het laptopproduct. Dit houdt in dat we iedere laptopgebruiker vanaf nu (op aanvraag) de volgende functionaliteiten aanbieden: Windows 10, Microsoft Office, Software Center, Cisco AnyConnect en een aantal veiligheidsinstellingen.

Daarnaast zijn alle nieuwe instellingen gericht op het promoten van ‘lokaal’ werken:

  • De bestaande verwijzingen naar de U-schijf worden vervangen door verwijzingen naar de C-schijf;
  • De U- en O-schijf kunnen benaderd worden via het UU netwerk of thuis met gebruik van VPN;
  • De bestaande mappen ‘Desktop’ en ‘Favorieten’ worden eenmalig gekopieerd naar de nieuwe standaard locatie op de C-schijf.

Het is van belang om te weten dat na deze wijziging je Office bestanden by default lokaal opgeslagen zullen worden in deze map (tenzij je als gebruiker zelf een andere locatie instelt: zie de FAQ hieronder voor meer informatie): “C:\Users\Solis-id\Documents”, waarbij Solis-id vervangen wordt door je eigen Solis-id. De bestanden in deze map worden niet automatisch geback-upt. Je huidige bestanden op de U-schijf blijven daar staan. 

LET OP: Je bent als gebruiker vanaf nu zelf verantwoordelijk voor het maken van een back-up van je data. Ook kun je (op aanvraag) installatierechten krijgen, wat meer vrijheid inhoudt maar ook verantwoordelijkheid voor het veilig omgaan met het installeren van applicaties. 

Je bent zelf vrij om een andere locatie te kiezen voor je bestanden, lokaal of in de Cloud: denk hierbij aan bijvoorbeeld Onedrive. Je kunt er ook voor kiezen om de U-schijf te blijven gebruiken, dit betekent echter wel dat je last kan houden van traagheid en vastlopende Office applicaties wanneer je geen verbinding hebt met het UU netwerk.

Meer informatie is te vinden op Intranet. Het aanvraagformulier vind je hier.

Veelgestelde vragen

  • Heb je voor het eerst een laptop van de UU in gebruik? Dan kan het ook handig zijn om de handleiding Laptop: werken op de UU eens door te lezen.

Laatst bijgewerkt op: 5/08/2020

Terug
Feedback

Heeft deze handleiding je geholpen?

Je helpt ons met jouw feedback. Zo kunnen we onze handleidingen verbeteren!

Sending