Logo Universiteit Utrecht

Terug
Doelgroep: Medewerkers

Versleutelen van bestanden (Bitlocker)

Bitlocker is Microsoft’s encryptiesoftware voor gegevensstationsversleuteling. Hiermee kunnen harde schijven maar ook verwisselbare gegevensstations (zoals USB-sticks) versleuteld worden.

Op een harde schijf kan (privacy)gevoelige informatie staan die in handen van derden terecht kan komen bij bijvoorbeeld verlies of diefstal van een laptop. De Bitlocker software versleutelt de hele opslagschijf die door in te loggen op het apparaat met je solis-id tijdelijk wordt ontgrendeld. Wanneer de schijf verwijderd wordt, bijvoorbeeld door een dief, is deze onbruikbaar door de versleuteling. Zo bescherm je dus heel eenvoudig je bestanden.

Bitlocker wordt standaard geïnstalleerd op (door ITS beheerde) solis-werkplekken met Windows 10 en beschermt de data op je C-schijf. Je merkt hier in principe niets van.

Let op: Mocht je op een persoonlijke PC of laptop ook Bitlocker willen gebruiken is dit op eigen risico: als je het wachtwoord en de herstelsleutel kwijtraakt is er geen mogelijkheid vanuit de servicedesk om de data weer te bereiken.

 • Veelgestelde vragen

  In principe niets. Wanneer je de laptop of PC opstart, wordt je harde schijf automatisch ontgrendeld nadat je je Solis-id en wachtwoord hebt opgegeven.

  Alleen wanneer je computer gerepareerd moet worden en bepaalde onderdelen vervangen moeten worden (zoals het moederbord), moet je contact opnemen met de ICT Servicedesk.

  Op een harde schijf of USB-stick kan privacygevoelige informatie staan die in de handen van derden kan komen, bijvoorbeeld bij verlies of diefstal van een laptop. Om te voorkomen dat indringers aan deze informatie kunnen komen, wordt Bitlocker gebruikt.

  Zonder Bitlocker is het vrij simpel om een harde schijf uit een laptop te halen en de bestanden te bekijken. Met Bitlocker is dit niet mogelijk.

  Alleen beheerde werkplekken (Solis-werkplekken) met Windows van de Universiteit Utrecht zelf worden ondersteund.

  Tips:

  Let op: ITS biedt geen ondersteuning aan voor het inschakelen of beheer hiervan

  • Heb je een Mac? Dan kun je gebruik maken van FileVault, wat standaard in MacOS aanwezig is (OS X Lion of hoger).
  • Ubuntu-gebruikers kunnen tijdens de installatie van Ubuntu aangeven dat ze de harde schijf willen versleutelen.
  • Heb je een privé-computer met Windows? Dan kan je VeraCrypt gebruiken.* Windows BitLocker: beschikbaar op Pro, Enterprise en Education versie van Windows 7, 8 en 10
   ** VeraCrypt en 7-ZIP zijn open source tools, en je hebt hiervoor mogelijk installatierechten nodig.

  Dat kan met Bitlocker To Go. Je beveiligt een USB-stick dan met een wachtwoord. Vergeet deze niet!

  Bitlocker moet eerst op jouw werkplek geactiveerd zijn.

  Wanneer Bitlocker (al) op jouw werkplek is geactiveerd, kun je deze instructie volgen om een USB-stick te versleutelen: Bitlocker to Go

  Neem dan contact op met de servicedesk. Als je een solis-werkplek hebt kunnen zij je verder helpen.

  In principe wordt Windows 7 op solis-werkplekken vanaf februari 2019 niet meer ondersteund en wordt je PC of laptop omgezet naar Windows 10, waarna je automatisch Bitlocker krijgt geïnstalleerd.

  Als je vanwege bepaalde redenen niet overkan naar Windows 10 kun je het beste contact opnemen met de servicedesk voor tips over het installeren van Bitlocker.

Laatst bijgewerkt op: 3/06/2021

Terug
Feedback

Heeft deze handleiding je geholpen?

Je helpt ons met jouw feedback. Zo kunnen we onze handleidingen verbeteren!

Sending