U- en O-schijf op Windows 10 (VPN)

Deze handleiding beschrijft hoe je met Windows 10 (privé-PC of laptop) via VPN bij je bestanden kan komen op je netwerkschijven (U-schijf en O-schijf) van de Universiteit Utrecht. De gebruikte applicatie hiervoor heet AnyConnect.

• Heb je een laptop van de universiteit?

Wanneer je moet inloggen op je laptop met je Solis-id en wachtwoord, is het zeer waarschijnlijk een laptop van de UU. AnyConnect staat standaard geïnstalleerd op UU laptops met Windows 10. Begin in dit geval bij stap 12 van deze handleiding.

Heb je een eigen computer of laptop?

Volg dan alle onderstaande stappen vanaf het begin deze handleiding. Je moet wel installatierechten hebben (beheerder/administrator zijn) op je computer of laptop.

Zorg dat je verbinding hebt met internet. Open een browser (bijvoorbeeld Chrome of Firefox) en ga naar https://vpn.uu.nl

Log hier in met je Solis-id en wachtwoord.

• Je kunt ook op deze Sharepoint terecht om het installatiebestand voor Cisco AnyConnect te downloaden.

• Vul hier vervolgens je 2FA code in.

• VPN is vanaf nu beveiligd met 2FA. Als je nog geen 2FA methode hebt ingesteld, ga dan naar mysolisid.uu.nl om dit in te stellen. Ook kun je in deze video’s zien hoe je 2FA insteld en gebruikt: Hoe stel ik 2FA in op de UU? en Hoe gebruik ik 2FA op de UU?

• Klik in dit scherm op “Download for Windows”

• Gebruik je Firefox?

Klik dan op “Bestand opslaan” en vervolgens bovenaan op het pijltje naar beneden en klik vervolgens op het bestand bovenaan met “anyconnect” in de tekst.

Gebruik je Chrome?

Klik dan linksonderin op het bestand met “Anyconnect” en vervolgens op “Openen”.

Je ziet nu het eerste scherm van de Anyconnect Installatie Wizard.

• Klik op “Next”.

• Vink hier “I accept the terms in the Licence Agreement” aan
    • Klik op “Next”

• Klik op “Install”

Klik bij een eventuele waarschuwing van Windows (lijkend op het scherm hiernaast) op “OK”.

Klik op “Finish” om de installatie te voltooien.

Sluit het openstaande scherm of tabblad van de browser af. Deze is niet meer nodig.

Klik op de startknop, en typ “cisco”. Klik vervolgens op “Cisco AnyConnect Secure Mobility Client”. (Je kunt ook rechts in de taakbalk op het icoontje van AnyConnect klikken.)

Rechtsonder verschijnt een venster.

Typ hier vpn.uu.nl en klik op “Connect”.

Geef je Solis-id en wachtwoord op, en druk op “OK.

Je kunt hier niet met je UU e-mailadres inloggen.

Je wordt nu gevraagd om ter beveiliging met 2FA in te loggen. Hoe dit scherm er uit ziet hangt af van de 2FA methode die je zelf hebt ingesteld.

In het voorbeeld gebruiken we de NetIQ app.

Er verschijnt kort een mededeling onderaan dat de verbinding tot stand is gekomen.

• De verbinding is nu tot stand gebracht. In de onderstaande stappen worden de U- en O-schijf gekoppeld. Wanneer je een laptop hebt van de Universiteit, is dit (meestal) niet nodig. Volg deze stappen alleen als je nog geen U- of O-schijf ziet in de verkenner op je computer.

Open de verkenner.

Selecteer de gewenste schijfletter voor de U-schijf. Het gemakkelijkste is, om hier ook U: te selecteren.

Typ in het veld eronder:
    \\soliscom.uu.nl\uu\users\Solis-id

Waarbij je Solis-id vervangt voor je eigen Solis-id (bijvoorbeeld: janss101).

Let op: lees de tips hieronder om te beslissen of je de vinkjes eronder moet zetten.

• Er staan hierboven twee vinkjes.

Opnieuw verbinding maken bij aanmelden

Deze optie selecteer je, indien je wilt dat de computer de volgende keer dat je opstart, de koppeling automatisch moet uitvoeren. Dat is in veel gevallen makkelijk indien je regelmatig gebruik maakt van de koppeling. Wanneer je geen internetverbinding hebt op het moment dat je de computer inlogt of AnyConnect nog niet is opgestart, zal de computer een foutmelding geven (netwerkverbinding kan niet tot stand worden gebracht).

Verbinding maken met andere referenties

Wanneer je met een eigen laptop verbonden bent, is het aan te raden deze optie aan te vinken. Let op: heb je al een UU-netwerkschijf gekoppeld, en wil je een tweede koppelen? Laat het vinkje dan uit. Dan worden dezelfde referenties als bij de andere schijf hergebruikt. Laat je het vinkje aan, krijg je een foutmelding.

Heb je een laptop van de universiteit, laat het vinkje dan uit.

Indien je op een eigen computer werkt of “Connect using different credentials” hebt aangevinkt, krijg je dit scherm te zien.

Bij gebruikersnaam moet je solis-id komen te staan (of als je het niet kan wijzigen je universitaire mailadres). Het kan voorkomen dat dit niet werkt: probeer dan in te loggen met soliscom.uu.nl\jouw solis-id (bv. soliscom.uu.nl\janss001) als gebruikersnaam.

Het wachtwoord is het wachtwoord dat hoort bij je Solis-id.

Vink “Remember my credentials” aan, indien je niet wilt dat je elke keer je e-mailadres en wachtwoord moet opgeven.

Druk vervolgens op “OK”.

Indien je ook de O-schijf wilt koppelen: open wederom de verkenner (via het startmenu). Klik vervolgens met de rechtermuisknop links op “Netwerk”. Klik daarna op Netwerkverbinding maken…”.

Selecteer de gewenste schijfletter voor de O-schijf. Het gemakkelijkste is, om hier ook O: te selecteren.

Typ in het veld eronder:
    \\soliscom.uu.nl\uu\data

Let op: hier gelden dezelfde tips als bij de U-schijf voor de vinkjes zoals hierboven beschreven.

Je bent klaar.

Wanneer je nu de verkenner opent op je computer, zie je de netwerkschijven staan die door jou zijn geïnstalleerd.

• Let op: elke keer wanneer je je computer opnieuw opstart, moet je altijd eerst AnyConnect starten om gebruik te kunnen maken van de U- of O-schijf.

• Wil je een netwerkverbinding weer verwijderen? Klik dan met de rechtermuisknop op bijvoorbeeld de O-schijf, en kies hier voor “Disconnect”.

Laatst bijgewerkt op: 10/02/2020