Whiteboard: installeren en FAQ

Deze handleiding beschrijft hoe je Microsoft Whiteboard kunt installeren en gebruiken. MS Whiteboard is een tool met digitale Whiteboard functionaliteit bedoeld voor gezamenlijk gebruik, bijvoorbeeld tijdens een brainstorm sessie.

Je kunt MS Whiteboard gebruiken als applicatie vanaf je (Windows) computer of direct vanuit een MS Teams meeting. MS Whiteboard is een onderdeel van Office 365.

Installeren op een (Windows) computer

Installeer MS Whiteboard direct vanuit het Software Center van de UU (vanaf stap 1) of direct vanuit de Microsoft Store (vanaf stap 2). Aan het gebruik van Whiteboard zijn geen extra licentie kosten verbonden.

• Klik op ‘install’ om MS Whiteboard te installeren. Je wordt verder geleidt naar de Microsoft store.

• Klik vervolgens op ‘Get’

• Klik in het onderstaande scherm op ‘No, thanks’

Whiteboard is nu geïnstalleerd, klik op ‘Launch’  en volgens bij de License en Terms op ‘Accept’.

• Whiteboard FAQ

Om gebruik te maken van het Microsoft Whiteboard moet je ingelogd zijn met jouw universitaire medewerkers- of studentenaccount.

Vanaf een universitaire werkplek ben je automatisch ingelogd. Log in andere situatie in met jouw UU e-mailadres en Solis-wachtwoord.

1. Klik tijdens een Teams meeting op de knop schermdelen (icoon met de pijl naar beneden) en selecteer ‘Whiteboard’.
    2. Alle deelnemers van de teams meeting hebben toegang tot deze whiteboard. Afhankelijk van de gekozen optie kunnen alle deelnemers wijzigingen aanbrengen of mee kijken in een ‘read-only’ status. Voor meer informatie zie de Microsoft help pagina.
    3. Indien de Whiteboard applicatie geïnstalleerd is (alleen voor Windows gebruikers) kan deze applicatie vanuit de Teams meeting geopend worden door te klikken op ‘openen in app’ en vervolgens ‘app openen’. De whiteboard applicatie (app) voor Windows beschikt over meer functionaliteiten dan de online variant vanuit Microsoft Teams en wordt daarom geadviseerd te gebruiken.

Al je whiteboards worden opgeslagen onder je eigen universitaire medewerkers- of studentenaccount.  Je kunt de whiteboard op verschillende manieren terug vinden.

Vanuit de Whiteboard applicatie:

1. Open de Whiteboard applicatie (app) vanaf je computer.
    2. In het eerste scherm zie je een overzicht van alle whiteboards. Hier tref je ook al je whiteboards die tijdens een MS Teams meeting zijn gemaakt.
    3. Tijdens het maken van een whitboard Klik op de pijlknop ‘Terug’ om naar de andere opgeslagen whiteboards te gaan.

Vanuit de Teams meeting:

1. Ga in Microsoft Teams naar Agenda.
    2. Open de gewenste vergadering en ga naar het tabblad Whiteboard.

Alle deelnemers van de teams meeting hebben toegang tot deze whiteboard. Deze whiteboard is beschikbaar zodra er een teams meeting wordt aangemaakt en is voorafgaand aan de vergadering reeds beschikbaar voor gebruik.

1. Klik vanuit Microsoft Whiteboard op de knop (links) ‘Uitnodigen’ en type vervolgens de naam van de persoon en klink vervolgens op ‘invite’.
    2. Het is (nog) niet mogelijk om een whiteboard met gastgebruikers te delen.

Ja, voor Macgebruikers is de web versie van Microsoft Whiteboard beschikbaar vanuit Microsoft Teams of Online vanuit de browser. De web versie beschikt echter over minder functionaliteit dan de Windows Whiteboard applicatie (app).

Voor meer informatie zie deze help pagina met de verschillen van Microsoft.

Voor meer informatie (handleidingen en roadmap) zie de Office 365 support pagina

Laatst bijgewerkt op: 12/11/2020